Miód Manuka to naturalny zamiennik cukru, który zyskał ogromną popularność ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Ma wyjątkowy smak i zawiera wyższy poziom przeciwutleniaczy niż zwykły miód, co czyni go doskonałym wyborem do dodawania słodyczy posiłkom bez dodawania cukru. Miód to naturalnie występujący środek słodzący składający się z fruktozy, glukozy i innych naturalnych cukrów. Od wieków był używany jako słodzik, a jego wyjątkowy smak dodaje wyjątkowej nuty wielu potrawom.
Skąd jest miód Manuka ?
Ten rodzaj miodu pochodzi od pszczół, które żywią się nektarem drzewa Manuka, które rośnie w Nowej Zelandii i Australii. Praktycznie to jedyny kraj który jest głównym producentem tego miodu na skalę światową. Dlaczego aż Nowa Zelandia? Do powstania miodu Manuka niezbędne jest występowanie drzewa herbacianego. W Nowej Zelandii drzewo to ma korzystne warunki do rozwoju, dlatego tam właśnie powstają miody Manuka.

Właściwości miodu Manuka
Miód Manuka ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu doskonale nadaje się również do leczenia różnych chorób skóry. Biorąc pod uwagę wszystkie te korzyści, używanie miodu Manuka jako naturalnego zamiennika cukru jest coraz bardziej popularną opcją wśród osób poszukujących zdrowszej alternatywy dla innych słodzików. Oprócz tego, że jest doskonałym naturalnym substytutem cukru, miód oferuje liczne korzyści zdrowotne, takie jak dostarczanie przeciwutleniaczy, wspomaganie zdrowia układu pokarmowego, a nawet pomaga zmniejszać stany zapalne. Jego różnorodne zastosowania sprawiają, że jest idealnym wyborem dla osób poszukujących zdrowszej alternatywy dla rafinowanego białego cukru.

Miód Manuka – Badani nr 1
W badaniu wykazano że miód Manuka może hamować proces kancerogenezy poprzez kontrolowanie różnych procesów molekularnych i progresji komórek nowotworowych. Stwierdzono, że miód Manuka ma różne działania biologiczne, w tym właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i antyproliferacyjne. Naturalnie pozyskiwane środki przeciwbakteryjne miodu Manuka to liczne mieszaniny różnych związków, które mogą wpływać na zdolność przeciwbakteryjną. Nienadtlenkowe właściwości bakteriostatyczne miodu Manuka są związane z obecnością metyloglioksalu. Wnioski z badania są jasne oprócz hamowania wzrostu bakterii, glioksal (GO) i MGO z miodu Manuka mogą poprawiać gojenie się ran i regenerację tkanek dzięki swoim właściwościom immunomodulującym.
Miód jest dużo zdrowszą opcją w porównaniu z tradycyjnym cukrem. Niesie za sobą wiele korzyści pozytywnie wpływających na organizm, chociażby poprawę regeneracji. Należy jednak pamiętać że miód choć bardzo zdrowy, ma też kalorie 304 kcal w 100g (jest do i tak mniej kalorii niż 100g cukru).
Źródło:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31294240/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28901255/
Obserwuj mój Instagram aby bardziej mnie poznać. Ostatnio jestem tam aktywniejszy!