Mięso w diecie jest dla niektórych czymś niezastąpionym, przyznam że i ja zaliczam się do tych osób. Chociaż wiele mówi się o ograniczaniu lub o całkowitej rezygnacji z mięsa w diecie, uważam że nie warto rezygnować z dań które się po prostu lubi. Zdrowy rozsądek i lepsze wybory żywieniowe, będą skutkować dobrym samopoczuciem i zdrowym ciałem.
Mięso w diecie – zalety
Chociaż mięso w diecie nie jest niezastąpione, spożywanie go ma wiele korzyści. Białko w mięsie jest jednym z najlepszych ze względu na kompletny aminogram. To znaczy że białko z mięsa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, nawet te których organizm nie jest w stanie wytworzyć. Dodatkowo białko z mięsa jest lepiej przyswajalne, w porównaniu do białka pochodzenia tylko roślinnego.
Mięso w diecie dostarcza też wiele składników mineralnych, jeśli chodzi o żelazo, mięso bije na głowę wszystkie inne źródła. Najwięcej żelaza zawiera wątróbka i wołowina. Żelazo dzielimy na dwa rodzaje. Hemowe i niehemowe, to pierwsze jest pochodzenia zwierzęcego i jest znacznie lepiej przyswajalne, niż żelazo niehemowe pochodzenia roślinnego. Mięso jest też dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy o którą w szczególności powinni zadbać weganie..

Jakie mięso w diecie wybierać?
Najlepiej wybierać mięso od zaufanych dostawców jak na przykład Kiszeczka.pl, hipermarkety takie jak biedronka są raczej słabo jakościowe ze względu na między innymi wysoką przemysłowość. Staraj się wybierać chude mięso, jeżeli masz problem z nadmierną masą ciała. Przy wyborze najzdrowszego mięsa warto kierować się tym, w jakim środowisku żyło zwierzę oraz w jaki sposób było odżywiane. Instytut żywności i żywienia (IŻŻ) zaleca wybór mięs chudych, ryb i jaj. Natomiast Światowa Organizacja Zdrowia w zaleceniach z 2020 nie wspomina o spożywaniu mięsa, zaleca jedynie ograniczanie nasyconych kwasów tłuszczowych
Czy mięso w diecie jest zdrowe?
Czy mięso w diecie jest zdrowe? To zależy, jeżeli zachowujesz umiar oraz wybierasz mięso dobre jakościowo, to jak najbardziej tak – mięso w diecie jest zdrowe. Jeżeli jesz go bardzo dużo oraz jest wątpliwej jakości, to taki system żywienia prawdopodobnie nie będzie zbyt zdrowym podejściem. Tak jak wspomniałem produkty zwierzęce zawierają dobre białko, potrzebne witaminy i niezbędne składniki mineralne.

Mięso drobiowe czy mięso czerwone
Mięso drobiowe jest najbardziej popularnym gatunkiem mięsa w diecie. Drób to mięso pochodzące od paktów hodowlanych (kurczak, indyk, gęś czy kaczki) najbardziej popularny jest jednak kurczak. Mięso z kurczaka jest po prostu bardzo chude i łatwe w przyrządzaniu, prawdopodobnie dlatego jest taki powszechny. Mięso z kurczaka jest też jednym z najtańszych gatunków mięsa. Drób jest bardzo delikatny i jak już wspomniałem raczej chudy, w szczególności pierś, która jest najbardziej popularna w śród osób ćwiczących na siłowni.
Mięso czerwone czyli wołowe jest tłuściejsze niż mięso drobiowe, dzienne spożycie tego mięsa nie powinno przekraczać 50-100 gramów dziennie. Ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie kwas palmitynowy i stearynowy) w tym rodzaju mięsa jest też nieco wyższa w porównaniu do drobiu. Mięso wołowe zawiera za to więcej żelaza w porównaniu do innych gatunków mięs.
Podsumowując mięso drobiowe zawiera mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest chudsze oraz zawiera mniej sodu. Z tych względów ten rodzaj mięsa w diecie jest polecany dla osoób z nadciśnieniem tętniczym oraz zmagających się z nadmierną masą ciała.
Mięso w diecie – Ryby
Ryby to w sumie też mięso i to dość prozdrowotne. Rybie mięso w diecie jest świętym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwijania się i zdrowia na starość. Zaliczają się do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Niewystarczająca ilość kwasów tłuszczowych w organizmie może zaburzać prawidłową pracę mózgu, widzenie lub prawidłowe funkcjonowanie serca. Więcej o kwasie omega-3 możesz przeczytać tutaj. Białko występujące w rybach również jest łatwo przyswajalne oraz zawiera pełny aminogram. Dodatkowo mięso ryb zalicza się do jednego z najzdrowszych rodzajów mięs, ponieważ zawierają całą masę mikro elementów: wapń, fosfor, selen, jod, żelazo i cynk.

Jaki mięsa gatunek wybrać?
Jaki gatunek mięsa wybrać? Szczerze mówiąc to zależy od Ciebie, jeżeli lubisz jakiś konkretny gatunek to go po prostu jedz. Warto po prostu wiedzieć że niektóre gatunki mięsa, wyróżniają się większą kalorycznością, co jest szczególnie ważne jeżeli chce się schudnąć. Jeżeli jesteś w okresie redukcyjnym to zaleciłbym korzystanie z chudego mięsa. Jeżeli jednak jesteś w okresie budowania masy mięśniowej, tak zwany okres masowania, wtedy możesz pozwolić sobie na bardziej tłuste mięso, ze względu na większą dostępność kilokalorii w ciągu dnia.
Obserwuj mój Instagram aby bardziej mnie poznać. Ostatnio jestem tam aktywniejszy!