You are currently viewing Kaki – jak jeść i czy jeść ze skórką?

Kaki – jak jeść i czy jeść ze skórką?

Kaki, hurma, sharon, szaron, persymona – wszystkie te określenia, dotyczą tego samego, jednego z najlepszych owoców. Dlatego będą używać tych słów wymiennie. Kaki jest super owocem ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, o tym niżej, ale też jest bardzo smaczne. Minusy tego owocu, to jednak dość spora kaloryczność bo aż 70 kcal na 100 gramów oraz aktualnie cena. Do najtańszych nie należy, mimo to warto spróbować bo sezon trwa tylko 3 miesiące, od października do grudnia. Pewnie dlatego kaki jest tak mało popularne. Sezon właśnie znów się zaczyna więc biegiem do sklepu!

Jaki wpływ na zdrowie ma owoc kaki?

Tak jak wspomniałem korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania persymony są ogromne, naprawdę ogromne. Według badań naukowych owoce kaki mogą przyczyniać się do hamowania rozwoju komórek rakowych.
Karotenoidy oraz luteina wspierają prawidłowe działanie wzroku, a szczególnie o zmierzchu. Ponadto beta-karoten również zawarty w sharonie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest jedną z przyczyn pogorszenia się wzroku u osób starszych.
Regularna konsumpcja hurmy może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz LDL – a co za tym idzie korzystnie wpływa na układ naczyniowo-sercowy.
Dodatkowo owoce kaki zawierają sporo substancji o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, dzięki czemu pozytywnie wpływają między innymi na skórę – dłużej pozostaje ona jędrna i gładka.

Podsumowując, zapewnia działanie – antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciw nowotworowe, przeciwbakteryjne, grzybobójcze, pierwotniakobójcze, przeciwbólowe, przeciwcukrzycowe, wspomagające układ krwionośny i układ immunologiczny, może pomóc w walce z hiperlipidemią i hiperglikemią oraz ochrania serce, oczy i wzrok. Dodatkowo kaki jest dobrym źródłem błonnika, jest bogate w witaminy i minerały, zmniejsza cholesterol, jest pomocne przy nadciśnieniu, zmniejsza częstość pojawiania się udarów, jest pomocne przy schorzeniach skóry i zmniejsza skutki uboczne starzenia.

Czy kaki można jeść ze skórą

Wartość energetyczna, witaminy i minerały

  • Wartość energetyczna kaki – 70 kcal na 100 gramów
  • Witaminy
    • Witamina C – 7.5 mg
    • Tiamina – 0.030 mg
    • Ryboflawina – 0.020 mg
    • Witamina B6 – 0.100 mg
    • Kwas foliowy –  8 µg
    • Witamina A – 1627 IU
    • Witamina E – 0.73 mg
    • Niacyna – 0.100 mg
    • Witamina K – 2.6 µg
  • Minerały
    • Wapń – 8 mg
    • Żelazo – 0.15 mg
    • Magnez – 9 mg
    • Fosfor – 17 mg
    • Potas – 161 mg
    • Sód – 1 mg
    • Cynk – 0.11 mg
Ile kalorii ma kaki

Kaki – jakie wybrać i jak przechowywać?

Jakie kaki wybrać? Powiedziałbym że są dwie możliwości i to zależne od Ciebie, bo musisz wybrać jakie bardziej lubisz. Im owoc będzie miał bardziej pomarańczowy kolor, tym będzie dojrzalszy, miększy i słodszy. Jeśli będzie zbyt dojrzały, to znaczy zbyt miękki, może być już średni w smaku – zbyt wodnisty. Ja zawsze wybieram niezbyt mocno dojrzałe i średnio twardawe, bo takie mi najbardziej smakują. Z kolei moja narzeczona, lubi mocno dojrzałe. Spróbuj takich i takich, wtedy będzie jasne które trafią bardziej w Twoje podniebienie. Warto wiedzieć, że kaki które jest jeszcze mocno niedojrzałe, może być cierpkie w smaku, dlatego nie wybieraj tych bladych jeśli chcesz zjeść w miarę szybko.

– Wybieraj mięsiste owoce o gładkiej i połyskującej skórce i lekko czerwonym zabarwieniu.
– Jeśli nie zamierzasz zjeść ich od razu, lepiej wybierz te twardsze, bardziej żółte i zostawić aby dojrzały.
– Nie ma potrzeby przechowywać kaki w lodówce, jeżeli jest ze skórką i jest średnio twarde.
– Owoc już obrany, należy jednak trzymać w lodówce, aby się nie zepsuł.
– Mocno dojrzały owoc, zjedz szybko, bo może spleśnieć lub „przedojrzeć”.

Jak jeść kaki?

Owoce można jeść jak tylko fantazja poniesie, na surowo (mi najbardziej odpowiada) lub w formie trochę bardziej przetworzonej np. jako dżem, mus czy sorbet. Może służyć jako dodatek do owsianki, omletów czy nawet sałatki. Dojrzały owoc można ale nie trzeba, obrać ze skórki i według mnie najlepiej zjeść na surowo, dzięki temu zachowa swoje wszystkie składniki, które są cenne dla zdrowia.
Myjemy owoc, odrywamy listki z góry i kroimy na ćwiartki, a jeżeli jest dość duży to ćwiartki jeszcze na pół. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby zjeść całość jak jabłko. Czy można jeść ze skórką? Czytaj dalej!

Czy kaki można jeść ze skórką

Czy kaki można jeść ze skórką?

Czy kaki można jeść ze skórką? Przygotowując ten materiał, przejrzałem też co mówi się o kaki w Internecie. Bardzo mnie zaskoczyło że że w tak wielu miejscach jest napisane, aby koniecznie obrać kaki przed jedzeniem. Owoc ten można jeść ze skórką! A co ważniejsze, nawet warto jeść ze skórką, ponieważ zawiera dużo związków polifenolowych i błonnika. Wiele owoców które wyglądają na pozór niejadalnie ze skórką, można zjeść w całości np. kiwi czy ananas. Wystarczy tylko dokładnie umyć i można jeść.

Alergia na kaki

Kaki zawiera alergeny które występują też w innych owocach – w jabłkach, brzoskwiniach, truskawkach czy marchwi. Może też wchodzić w alergię krzyżową z brzozą. U osób mających alergię na te owoce może wystąpić typowa reakcja alergiczna: wysypka, katar, nudności.

Jak rośnie persymona?

W skrócie, persymona rośnie i dojrzewa na drzewie, sami zobaczcie jak ciekawie wygląda.

jak rośnie hurma

Skąd przyjechało do nas kaki?

Ojczysty kraj pochodzenia kaki to Chiny i Japonia, a w Europie owoc ten pojawił się już w XIII wieku. Gatunków persymony jest aż ponad 400, a właściwości zdrowotne mogą się nieco różnić zależnie od gatunku. Kaki uprawia się we Włoszech, Grecji, Hiszpanii, ale jest popularny również w Brazylii, Izraelu i Azji południowej. W Polsce najczęściej spotkamy jednak persymonę pochodzenia Hiszpańskiego.

Obserwuj mój Instagram aby bardziej mnie poznać. Ostatnio jestem tam aktywniejszy!

Źródło:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27047315/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32981084/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31359802/

4.8 8 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Artem
1 rok temu

Dobrze że zaczął się sezon, to mój ulubiony owoc, nie wiedziałem że jest taki zdrowy.

Sebastian
1 rok temu

Skąd w ogóle wzięło się to żeby obierać jako? Profanacja! Kaki tylko ze skórką!!

hans
1 rok temu

super opis, dzieki : )