Fit placki z cukinii to jeden z moich ulubionych pomysłów na śniadanie, zaraz po wytrawnych serniczkach. Na pewno są sycące i mocno objętościowe. Wiem też, że wiele osób ma problem ze zjedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia, tutaj praktycznie przy jednym posiłku można uzupełnić całe to zapotrzebowanie. Dodatkowo są mało kaloryczne, ponieważ główny składnik to cukinia, która ma dość mało kalorii.
Składniki na fit placki z cukinii:
2 cukinie
2 jaja
1 cebula
mąka 4 łyżki (około 70g)
natka pietruszki
ząbek czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia około 10g

Przygotowanie fit placków z cukinii:
Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać w misce i dodać jaja i mąkę. Natkę trochę pokroić i też dodać (można ją zastąpić koperkiem lub w ogóle pominąć). Doprawić solą i pieprzem, i wszystko dokładnie wymieszać. Smażenie, najlepiej wziąć dużą patelnie i spryskać ją olejem lub posmarować. W zależności ile oleju się doda, tym będą bardziej kaloryczne. Smażyć na średnim ogniu, (u mnie 6 na 10). Kiedy spód się zarumieni, przekręcamy i smażymy jeszcze troszeczkę.
Co dodać do placków?
Ja jak do wszystkiego innego dodaje ketchup 😂 i mi odpowiada, aczkolwiek jogurt naturalny też będzie smaczny. A jeśli masz problem z dobiciem białka, wtedy skyr naturalny będzie idealny.
Obserwuj mój Instagram: https://www.instagram.com/darek.saker/ aby bardziej mnie poznać. Ostatnio staram się być tam aktywniejszy.